25 jaar Evensongs

In 1989 opende het koor uit St. Albans Cathedral o.l.v. Bernard Rose de jubilerende serie Evensongs in de Hooglandse Kerk. Een volstrekte verrassing was de overweldigende belangstelling voor dit nieuwe initiatief: zo’n 800 mensen maakten dit avondgebed mee.
Dit aanbod met een historische verwevenheid van religie en cultuur verwierf op één avond een plaats op de activiteitenagenda van de commissie voor Bijzonder Kerkenwerk Leiden.

Overzicht

De afgelopen 25 jaar hebben in Anglicaanse kerkmuziek gespecialiseerde koren dit initiatief dermate inspirerend en kundig vorm gegeven dat dit na 25 jaar nog altijd een goede belangstelling geniet. Een aantal keren was er een Engels gastkoor. De Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons leverde een grote bijdrage. Daarnaast kwamen onder meer de Schola Davidica uit Utrecht, de Martinus Cantorij uit Schellinkhout en de Boxtelse Cantorij naar de Hooglandse Kerk. Het oecumenisch karakter van de Evensongs is merkbaar aan bijvoorbeeld de medewerking van het koor van St. Bavo-kathedraal in Haarlem.
Onlangs schoof het koor Ruach uit Katwijk aan. Deze nieuwe serie begroeten we nieuwe koren in Quod Libet en Cappella pro Cantibus.

Thema van de overwegingen

De overweging kreeg in de Hooglandse Kerk een plaats ná de lezingen en vóór de responses. Doelbewust is deze korte bijdrage geen preek maar een overweging. Het streven is mensen die niet of minder met de kerk vertrouwd zijn maar wel geloven ‘dat er méér is’ aan te spreken. Daarvoor wordt een meditatief-dichterlijke vorm gekozen. De laatste jaren staat in elke serie een belangrijke mysticus centraal, zoals Johannes van ’t Kruis, Hildegard von Bingen en Augustinus. Ook moderne en eigentijdse gelovigen, zoals Dag Hammarskjöld en Henri Nouwen.

Tijdens het jubileumjaar is het thema van de overwegingen ‘Eén met de Ene’. Aan de hand van het boek van Kick Bras onder deze titel komen Nederlandse mystici aan het woord. Dat zijn onder meer: Abraham Kuyper, Henriette Roland Holst, Jurjen Beumer en Maria de Groot.

                                               Ad Alblas, predikant voor Bijzonder Kerkenwerk Leiden
Theo Visser, cantor-organist van de Hooglandse Kerk te Leiden